Skip to content

Indexering kinderalimentatie per 1 januari 2017

Ieder jaar wordt de kinderalimentatie geïndexeerd om de koopkracht van de verzorgende ouder te handhaven. Per 1 januari 2017 zal de kinderalimentatie van rechtswege worden verhoogd met 2,1%. Wat betekent dit voor u?

Als u een bedrag aan kinderalimentatie heeft afgesproken of als de rechter de hoogte van de kinderalimentatie heeft vastgesteld dan heeft u dit bedrag als het goed is ontvangen en per 1 januari 2017 zal u een hoger bedrag ontvangen. De verhoging is 2,1%.

Hieronder een rekenvoorbeeld:
De rechter heeft een bedrag van 25,= euro vastgesteld begin 2016. Per 1 januari is de kinderalimentatie dan 25 x 1,021 = 25,525
De rechter heeft een bedrag van 360 euro vastgesteld begin 2016. Per 1 januari is de kinderalimentatie dan 360 x 1,021 = 367,56.

Dit geldt ook als er onderling afspraken zijn gemaakt over de hoogte van de kinderalimentatie en de indexering niet is uitgesloten.

Heeft u de afgelopen jaren nooit stilgestaan bij deze verhoging en deze niet ontvangen of niet betaald dan kunt u via een makkelijke rekentool uitrekenen wat u nog zou moeten ontvangen of zou moeten bijbetalen. Zie hiervoor de website van verder-online bij alimentatie (https://www.verder-online.nl/alimentatie).

Is er een achterstand van de betaling van de kinderalimentatie en/of de verhoging dan kunt u voor de achterstand over de afgelopen 6 maanden kosteloos het Landelijk Bureau Inning Onderhouds Bijdrage (www.lbio.nl) inschakelen en aan hen de incasso overdragen. Is er een achterstand over een periode van langer dan 6 maanden dan zal het LBIO de incasso niet op zich nemen en moet u via een advocaat en een deurwaarder de ex partner manen tot betaling.