Skip to content

Hoe is dat, werken op een advocatenkantoor in Amsterdam?

Er bestaan veel verschillende ideeën over het beroep van advocaat en de werkzaamheden die wij wel en niet verrichten. Dat is niet gek omdat de werkzaamheden van een advocaat die gespecialiseerd is in het familierecht erg verschillen van een advocaat met bijvoorbeeld een strafrechtpraktijk. Om een kijkje te geven in de keuken van ons kantoor en het vak van advocaat, hebben wij besloten wij een blog te gaan bijhouden over onze bijzondere, vermakelijke en helaas soms ook frustrerende ervaringen. Hoewel de blog natuurlijk volledig anoniem is hopen we op deze manier toch te laten zien waarom wij het leukste vak hebben dat er bestaat!

 

Huurrecht advocaat in Amsterdam

 

Het is een woensdag in november en mijn dag begint om 10:00 uur met een zitting bij de rechtbank. Om 9:30 uur heb ik met mijn cliënte afgesproken om de laatste details te bespreken maar met name om haar nog even gerust te kunnen stellen. Natuurlijk is ze hartstikke zenuwachtig. Er staat veel op het spel: als wij de rechter vandaag niet kunnen overtuigen dan kan ze op straat komen te staan!

 

Het is een aparte zaak waarin de standpunten van huurder en verhuurder lijnrecht tegenover elkaar staan. Volgens de verhuurder woont de huurder niet in de woning terwijl zij daartoe op grond van de huurovereenkomst wel verplicht is. Ook de buren hebben aangegeven dat ze nooit iemand bij de woning zien (de gordijnen zijn altijd gesloten en ze zien geen licht branden). De woning moet daarom volgens de verhuurder worden ontruimd omdat de huurder er geen gebruik van maakt en de wachtlijsten in Amsterdam enorm zijn. De huurster voert verweer en geeft aan dat ze wel degelijk in de woning woont.

 

Tijdens de zitting leg ik op basis van de eerder toegezonden stukken aan de rechter uit waarom de huurster geen contact heeft met de buren en dat zij en de verhuurder zich vergissen. De reden dat de buren zich vergissen is duidelijk: het leefpatroon van huurster is tegenovergesteld aan dat van de buren. De huurster werkt namelijk als verpleegster in het ziekenhuis meestal avond- en nachtdiensten, zodat zij overdag slaapt en naar haar werk gaat als de buren niet thuis zijn. In de weekenden is cliënte ook bijna niet thuis omdat ze dan naar haar vriend of naar haar hoogbejaarde ouders in Maastricht gaat.

 

Het is altijd lastig te zeggen maar tijdens de zitting lijkt de rechter overtuigd te zijn. De rechter sluit de mondelinge behandeling en zal over 14 dagen uitspraak doen (* uitspraak is inmiddels door mij ontvangen en gelukkig is de vordering van de verhuurder afgewezen!).

 

Na de zitting nog even te hebben besproken met mijn cliënte stap ik rond 11:30 uur op de fiets en ga ik naar kantoor. Op kantoor bekijk ik de post, en scan ik mijn emails met vragen en opmerkingen over lopende zaken. Dan eerst even lunchen. We lunchen altijd van 12:30- 13:30 uur met de advocaten die het niet te druk hebben en op kantoor aanwezig zijn.

 

Na de lunch bel ik om met een cliënt te overleggen over de mogelijke verdere stappen in zijn zaak, word ik een aantal keer gebeld met vragen over nieuwe zaken, verstuur ik een aantal brieven met berichten aan cliënten en werk ik aan een Conclusie van Antwoord in een andere zaak. Dan is het mooi geweest en ga ik naar huis! Morgen weer een dag….